Eturauhasen liikakasvun oireet ovat moninaiset
Eturauhanen ärtyy testosteronin seurauksesta. Kudokseen syntyy tulehdusreaktio, jolloin eturauhanen turpoaa ja suurenee. Turvonnut eturauhaskudos puristaa usein myös virtsaputkea, mikä vaikeuttaa virtsaamista. Pitkittynyt tulehdusreaktio voi aiheuttaa eturauhasen alueelle myös ikäviä nesterakkuloita tai paiseita.
Tyypillisiä liikakasvun oireita ovat verivirtsaisuus, tihentynyt virtsaamisen tarve sekä virtsan tiputtelu. Myös ulostamisvaikeuksia voi esiintyä, sillä eturauhanen sijaitsee lantio-ontelossa peräsuolen alapuolella. Eturauhaskudoksen turpoaminen voi aiheuttaa kipua ja vaikeuksia ulostaessa.
Uroskoirien eturauhasvaivat ovat yleisiä ja voivat aiheuttaa monenlaisia oireita. Tavallisin vaivoista on eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu, prostatan hyperplasia, jota tavataan pääsääntöisesti vain leikkaamattomilla uroskoirilla.
Eturauhasen liikakasvua voi esiintyä ilman selkeitä virtsaamisongelmia, jolloin omistajan voi olla vaikea epäillä taustasyytä. Koiralla voidaan havaita muun muassa poikkeavaa kivun aiheuttamaa käytöstä, peitsaamista, ruokahaluttomuutta sekä ruoansulatuskanavaoireita. Metsäkoirilla vaiva voi vaikuttaa myös esimerkiksi haukulla pysymiseen. Joskus ainoana oireena voivat olla myös erilaiset ihovaivat, kuten kivespussien ja nivusalueen ihon nuoleskelu.
Hoitona on hormonilääkitys, johon yhdistetään myös kipulääke. Tarvittaessa harkitaan antibioottikuuria, mikäli on syytä epäillä bakteeritulehdusta. Eturauhasongelmat uusivat herkästi etenkin narttujen juoksuaikoina, jolloin varteenotettavana hoitovaihtoehtona on hyvä miettiä joko kemiallista kastraatioimplanttia tai kastraatioleikkausta, joiden teho on parempi. Kastraatiossa eturauhanen surkastuu ja tilanne rauhoittuu. Kemiallisessa kastraatiossa implantin vaikutus on väliaikainen (puoli vuotta tai vuosi), jolloin omistaja voi pohtia, haluaako kastroida koiran myöhemmin.
Lähde: Sympaattiset asiantuntijaeläinlääkärit © Sympaatti Oy.